logo odf 220                         

social fbsocial gsocial t

Szeretettel üdvözöljük rendelőnkben!
A nyugalom és béke szigete, ahol a test, lélek és szellem újjászületik.
Bach-cseppek: az összhang, a nyugalom, a béke és a kiegyensúlyozottság keveréke egy üvegben.
Káprázatos illóolajok, lenyűgöző illatok palackba zárva. Egy csepp gyógyír testnek, szellemnek, léleknek.
„Úgy érezzük, hogy amit teszünk csak egy csepp a tengerben. Anélkül a csepp nélkül azonban sekélyebb volna a tenger.” (Teréz Anya)
Hagyja kívül gondjait, és engedje meg, hogy kényeztessük! Az itt töltött idő, csakis Önről szól!
INFRASZAUNA: az ellazulás és csend meleg szobája. Mi garantáljuk a pihenést!


internet 42583 640Internet… amióta először ismerkedtem meg vele, sok év telt el. Mindig csodás dolognak tartottam, hogy van valami, ami behálózza az egész világot, nemzetközi és egy olyan információáramlást biztosít, amely az emberiség javát szolgálja. Na és itt gondolkodtam el, hogy ez szolgálat-e? Mi is a szolgálat? Az én szótáramban segítségnyújtás. Az internet segítség?

* Igen! Hatalmas. Összeköt, összehoz, átível, időt ad, támogat, hozzáad, könnyít, kapcsolatot teremt.

* Nem! Időt visz, szétválaszt, elvisz, kapcsolatot rombol, nehezít, gátol, elnyom.

Szóval ambivalens. Minden tőlünk függ, hogy hogyan használjuk…

 

Az interneten rengeteg információ kering, ember legyen a talpán, aki könnyen eligazodik, és vígan lubickol az adattengerben. Ma már 100 emberből 80 blogot ír, különböző közösségi oldalakon véleményt oszt meg, és számos nyomtatott újságnak is van internetes oldala. Emellett ott vannak a különböző cégek honlapjai, ahol szintén jönnek, mennek a hírek.
Hírek, adatok töméntelen mennyiségben, melyeket senki nem ellenőriz. Nem is lehet. Nincs gondolatrendőrség. Viszont az már a mi felelősségünk, hogy e milliónyi információból, mit engedünk be. A mi tudatosságunkon múlik, hogy a megosztott tartalmakból mit és hogyan használunk fel. Ez, az élet minden területén fontos, de a gyógyításban különösen.

medicine 791817 640Természetgyógyászként sokszor értetlenül állok a különböző csodaszereket bemutató oldalak előtt. Finoman szólva a hajam áll égnek attól is, mikor teljesen általánosan javasolnak ezt, azt egy-egy felmerült betegségre. Azonban a legjobban elkeserít, mikor emberek egymást gyógyítják a saját, jól bevált praktikáikkal, „okosabbnál, okosabb” tanácsokat osztogatnak ismeretlenül az internetes portálokon.
Személy szerint „az interneten lehet kérdezni és majd az orvos vagy természetgyógyász válaszol” lehetőségeket is felelőtlennek tartom.
Hogyan tudunk bárkinek is bármit ajánlani, amikor még SOHA nem találkoztunk vele? Nem ismerjük a kórképét, a múltját, nem láttuk a leleteit, nem hallgattuk meg, hogy mi nyomja a szívét, lelkét, hogy milyen a családi háttere, a munkahelye és még sorolhatnám, hogy mi minden szükséges ahhoz, hogy felelősségteljesen tudjunk javaslatot adni egy hozzánk fordulónak.
Az internetes, telefonos javaslatok mind általános információk, de egy laikusnak sokszor ez is elég. Neki erre van szüksége, hogy egy szakember fogódzkodót adjon. Ő ezt már terápiás javaslatnak veszi. Hiába írják ki vagy mondják el, hogy ez nem helyettesíti a személyes orvosi konzultációt vagy egy személyes állapotfelmérést. Ez maximum minket véd, de a páciens ezt már nem látja, nem hallja már meg… Ő boldog, hogy választ kapott egy kérdésre, egy felmerült bajára. De meddig?

medical 681119 640Meddig tud hatni egy általános tanács, javaslat?
Meddig éri be vele a segítséget kérő szervezete, hogy például csak egyfajta gyógyteát iszogat, mert általánosságban akkor, az a „szakértő” azt javasolta?
Hol van a „tanácsadó” felelőssége, hogy mikor, mit és kinek ajánl úgy, hogy még a szemébe sem nézett a kérdezőnek? Pedig a szem, de akár az első kézfogás is sokat elárul az első találkozáskor.
Hogyan tud bármilyen terápiát javasolni, ha nem ismeri az előzményeket?
Hogy tud bárki általánosságban gyógyteát vagy gyógytea keveréket ajánlani az interneten, hogy nem írja oda a mellékhatásokat, az elkészítési módot, uram bocsá az ellenjavallatokat? Mert majdnem minden gyógynövénynek van mellékhatása, illetve ellenjavallata.
Felelősségteljes útmutatás étrendi tanácsokat adni úgy, hogy a kérdezőnek még a nemét, korát sem tudjuk?
És még sorolhatnám….

Sajnos a legrosszabb, mikor a családban is ezzel szembesül az ember. Kővé dermedve állok, mikor egyik-másik közeli családtagom az internetről vadássza le azt a teát, amely jó erre vagy arra. Itt állok természetgyógyászként, 16 évvel a hátam mögött, páciensek tömkelege fordult meg már a rendelőben, és ekkor Ő nem engem, hanem az internetet választja.
De Ő is csak ember, és az ember a saját családjában lehet a legkevésbé próféta. No és ott van az az emberi tényező is, hogy bármit beszedek, csak nekem ne kelljen változni, változtatni.
Márpedig a természetes gyógymód erről szól. Életmód változtatásról. Ki kell lépni a komfortzónából, meg kell mozdulni, MÁSképp kell csinálni. Csak akkor van változás, ha másképp éljük az életünket, mint eddig. Ha nem, akkor maradunk abban a megrekedtségben, vesszük nyakra, főre a csodaszereket, böngésszük az internetet a terápiajavaslatokért. Mert az internetes javallatok biztos, hogy működnek, hiszen a szomszédnak, ismerősnek, kollégának bevált. De sem a kolléga, sem a szomszéd és sem az ismerős NEM egyenlő velem. Nem akkor született, nem ugyanaz a munkahelye, nem ugyanúgy él és még sorolhatnám. Teljesen más személyiség, egy MÁSIK ember! Nem lehet ugyanazt a terápiát alkalmazni két különböző embernél! homeopathy 1063292 640

Az én honlapomon is vannak receptek, leírások. Szeretek én is egy-két gyógytea- vagy illóolaj keveréket megosztani. Azonban mindig figyelek arra, hogy minden információt feltüntessek, és szem előtt tartom azt, amire a természetgyógyász eskümet letettem: „Nil nocere!”, azaz „Ne árts!”

Szomorúság tölt el, ha erre gondolok. Tényleg ilyen gyorstalpalókra van szükség? Valóban ez lenne az internet mottója? Gyorsan, személytelenül….? Ez lenne a mai jövő gyógyszere? Az internetorvosság…?

* „Ember módra élsz, ha igazságosan élsz. Ha minden cselekedeted és szavad alján a szándék van: nem ártani az embereknek.” *

(Márai Sándor)

Szeretettel:
Németh Krisztina, okleveles természetgyógyász, reflexológus, fitoterapeuta
www.kristalyvirag.hu


Képek: pixabay.com

Hozzászólások   

#1 Szántó Szilvia 2016-05-02 19:32
Igen. Teljesen jogos és igaz. Hasznos eszköz az internet, de lehetetlen megítélni, hogy amit az ember olvas az igaz vagy sem.
Kinek kinek más a biztos forrás: legyen az orvos, temészetgyógyász, jós vagy csak egy műkedvelő. Azért törekedjünk arra, hogy a tiszta forrásból származó információkat engedjünk csak be.
Minden eddigi és ezután érkező segítséget hálásan köszönök Krisztinek és Márknak.

Szóljon hozzá!

"...hiszem és tudom, hogy a dolgok nem véletlenül történnek. Az sem véletlen, hogy én betértem a rendelőbe, amit magamban a BÉKE ÉS SZERETET SZIGETének hívok."
Sz. Éva, Budapest

KV hirlevel

BLOG, PUBLIKÁCIÓK, CIKKEK

TOVÁBB...

KIADVÁNYOK, TANFOLYAMOK

TOVÁBB...

LETÖLTHETŐ ISMERTETŐK, ÍRÁSOK

TOVÁBB...

KISFILMEK A RENDELŐRŐL ÉS KEZELÉSEKRŐL

TOVÁBB...